Τι πρέπει να τρώμε για μια καλή και ενεργειακή μέρα

Νικολέτα Μιχαηλίδου, M.S., R.D.
Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος
Για περισσότερες πληροφορίες: nikoletam@cytanet.com.cy

Πολλές φορές το έχουμε ακούσει πως το πρόγευμα είναι το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας. Μέσω του προγεύματος μπορούμε να αφυπνιστούμε, να πάρουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε και να λειτουργήσει ο οργανισμός μας κανονικά. Τα άτομα που δεν προγευματίζουν έχουν μειωμένη πνευματική ικανότητα και παρατηρείται μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης ειδικά τις πρωινές ώρες.
Ένα καλό πρόγευμα θα πρέπει να περιέχει υδατάνθρακες αφού το βασικό στοιχείο που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να μας δώσει ενέργεια είναι η γλυκόζη. Τη γλυκόζη την παίρνουμε από φαγητά πλούσια σε υδατάνθρακες όπως ψωμί, δημητριακά, φρούτα, ρύζι, μακαρόνια. Ένα καλύτερο ακόμα πρόγευμα είναι όταν συνδυάζουμε αυτά τα φαγητά με πρωτεΐνη έτσι ώστε αυτό να βοηθήσει στην σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα. Παραδείγματα φαγητών πλούσια σε πρωτεΐνη είναι άπαχο τυρί, γαλοπούλα, άπαχο γάλα και άπαχο γιαούρτι.
Μια άλλη κύρια τροφή στη διατροφή μας είναι το γάλα. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνες. Το ασβέστιο βοηθά στην ανάπτυξη των οστών και δυναμώνει τα δόντια. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και μαγνήσιο είναι τα γαλακτοκομικά, φρέσκα λαχανικά και όστρακα.
Το κυρίως γεύμα μας, θα πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες έτσι ώστε να μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για την συνέχεια της μέρας. Καλά θα ήταν να περιέχει λίγη ποσότητα από υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, λαχανικά και λίγο λίπος (υπό την μορφή ελαιόλαδου). Εξάλλου, ποικιλία, μέτρια ποσότητα και ισορροπία γευμάτων είναι οι τρεις αρχές μιας σωστής διατροφής.
Το τι πρέπει να προσέχουμε είναι τις πολύ λιπαρές τροφές. Λίγο λίπος είναι απαραίτητο για την υγεία μας αλλά συνήθως καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι χρειαζόμαστε με αποτέλεσμα να υποσκάπτουμε την υγεία μας αφού ανεβάζουμε την ολική μας χοληστερόλη, την LDL (κακή) χοληστερόλη, και μας οδηγεί στην παχυσαρκία που με την σειρά της μπορεί να φέρει τόσες άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Related Posts

Survivor 4 : Εξελίξεις με την υγεία της Κάτιας Ταραμπάνκο

Το χθεσινό επεισόδιο του Survivor έκρυβε δυστυχώς μια δυσάρεστη έκπληξη για την ομάδα των Διάσημων. Η Κάτια Ταραμπάνκο, όπως σας αποκαλύψαμε και κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην κλινική του Άγιου Δομίνικου. Αποτέλεσμα...

Στη ζωή να μάθεις τις ήττες σου να τις γλεντάς

Ρίσκο η ζωή, στο ξανάπα. Μη μου ζητάς να επαναλβάνομαι. Ούτε εγώ θα το κάνω, μήτε αυτή. Περνά και φεύγει. Κι όσο κι αν θέλεις να κοιτάξει πίσω, εκείνη στρέφεται πεισματικά μπροστά. Μόνο μπροστά. Τι...

Να γελάς πολύ, να κλαις πολύ, να τα νιώθεις όλα πολύ και τραντάζεις τη γη στο πέρασμά σου.

Γράφει η Αθηνά Απότση Να μην τα τσιγκουνεύεσαι τα λόγια. Να κατακλύζουν τον άλλον σαν χείμαρρος. Να μη βαστάς πολλά για, σένα. Να τα κάνεις τι; Για την αξιοπρέπεια σου; Η αξιοπρέπεια είναι για τους...