Τα πιο ειλικρινή σου λόγια, λέγονται πράξεις.

Μια φράση του Χοσέ Μαρτί , Κουβανού ποιητή και συγγραφέα ήταν η αφορμή για το σημερινό μου κείμενο. Ο Χοσέ Μαρτί υποστήριζε ότι « ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι, είναι να το κάνεις». Με άλλα λόγια «μην μένεις στην θεωρία (στα λόγια), αλλά πράξε».

Είναι γεγονός, ότι στην ζωή οι πράξεις είναι αυτές που χαρακτηρίζουν έναν άνθρωπο και όχι τόσο τα λόγια. «Έπεα , πτερόεντα» , έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και δεν είχαν άδικο. Πόσες φορές έχουμε δει ανθρώπους άριστους στο λόγο, αλλά από πράξεις “μηδέν”. Το να πεις όμορφα λόγια, ειδικά αν είσαι ερωτευμένος, είναι το πιο εύκολο . Όταν έρθει η ώρα να γίνουν πράξη, υπάρχει ένα μικρό(;) θέμα.

Η συνέπεια λόγων και πράξεων είναι μεγάλο πράγμα και δύσκολα πλέον συναντάται σε όλους τους τομείς , όχι μόνο των σχέσεων. Αλλά ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ερωτικές σχέσεις, τα πράγματα δυσκολεύουν . Αυτό γίνεται διότι για να μετουσιωθούν τα λόγια σε πράξεις απαιτείται να μπουν στην άκρη άλλα πράγματα, όπως ο εγωισμός ή ακόμη και ο φόβος (δισταγμός) .

Πόσες φορές δεν έχουμε δει σχέσεις να μην προχωρούν σε κάτι πιο ουσιαστικό γιατί ο ένας από τους δύο φοβάται (διστάζει) ή δεν θέλει να “ρίξει” τον εγωισμό του . Στο βωμό αυτού του δισταγμού ή εγωισμού έχουν θυσιαστεί αγάπες , σχέσεις, επανασυνδέσεις κτλ.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα λόγια ,όσο ωραία και αν είναι, χωρίς πράξεις είναι ελλιπή . Η σοβαρότητα ενός ανθρώπου φαίνεται από τις πράξεις του . Σε αντίθετη περίπτωση, είσαι απλά ένας άξιος χειριστής του λόγου και τίποτε άλλο .

Μπορεί στην αρχή να κερδίσεις τις εντυπώσεις αλλά μετά θα φτάσεις στο σημείο να μην σε παίρνει κανείς στα σοβαρά και να μην σου δίνουν αξία . Η πράξη είναι αυτή που δίνει αξία στα λεγόμενα σου . Αυτό ισχύει σε όλους τους τομείς από τον επαγγελματικό ως τον ερωτικό.

Είμαστε μια κοινωνία που αναζητά το εύκολο σε όλα, από το κέρδος μέχρι τις σχέσεις “fast food”. Είναι σημαντικό λοιπόν, όταν βρούμε τον άνθρωπο που μας εκφράζει, να μην μείνουμε μόνο στα λόγια . Τολμήστε, εκφραστείτε, “τσαλαπατήστε” τον εγωισμό σας, προκειμένου να δείξετε πόσο σημαντικός/η είναι για εσάς .

Μην μείνετε μόνο στα λόγια γιατί έτσι μπορεί να χάσετε κάτι πολύτιμο που ενδεχομένως να μην ξανασυναντήσετε ποτέ μπροστά σας. Θυμηθείτε αυτό που λένε οι αξεπέραστοι “Πυξ Λαξ” «ό,τι αξίζει πονάει και είναι δύσκολο».

Γράφει ο Σπύρος Σταθάτος

loveletters.gr

Related Posts

“Εγώ μωρό μου θέλω να τρελαίνομαι, αλλιώς βαριέται το μυαλό μου”

Για ποιον έρωτα μου μιλάς; Γι αυτόν που τρελαίνεται το μυαλό σου; Kαι λες.. Εσένα δεν σε θέλω άχρωμα, σε ποθώ όπως ποθεί το αγρίμι την τροφή του, με μια επιθυμία σαν σταύρωση, σαν θυσία....

Το ένστικτο δεν το ξεγέλασε ποτέ η λογική..

Σε συναντώ τυχαία. Μου είσαι παντελώς άγνωστος. Ένας απλός περαστικός ή μόλις συστηθήκαμε. Δεν έχω την παραμικρή ιδέα για σένα, για το ποιος είσαι ή ποιος είναι ο χαρακτήρας σου. Η πρώτη εντύπωσή μου για...

Βρώμη: Το μυστικό της νεανικής επιδερμίδας

Πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά και πρωτεΐνες, η βρώμη μία από εκείνες τις τροφές που αξίζει να βάλετε στο μενού σας είτε ο στόχος σας είναι να βελτιώσετε τη διατροφή σας είτε να χάσετε βάρος....