Τα μυστικά των γυναικών που τρώνε ό,τι θέλουν χωρίς να παχαίνουν

Κακά τα ψέματα, για τα περιττά κιλά μας κύριος υπαίτιος είναι η διατροφή μας, αφού, όσο κι αν το θέλουμε, σπανιώς προσέχουμε τι τρώμε και πότε σε καθημερινή βάση. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν ανάμεσά μας κάποιες γυναίκες που μοιάζουν να τρώνε ό,τι θέλουν και να μην παίρνουν ούτε γραμμάριο.

Πώς τα καταφέρνουν, άραγε; Είναι έτσι από «κατασκευής» ή, μήπως, ακολουθούν σωστές πρακτικές που θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε κι εμείς, από αύριο κιόλας;

Τρώνε απ’ όλα (όχι μόνο υδατάνθρακες)
Παρ’ ότι μιλάμε συχνά για την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε, η ποιότητα είναι αυτή που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στην συσσώρευση των περιττών κιλών στο σώμα μας. Οι άνθρωποι που δεν παχαίνουν, αλλά δεν στερούνται και τίποτα για να το πετύχουν, είναι αυτοί που τρώνε απ’ όλα και με ισορροπημένο τρόπο. Καταναλώνουν, δηλαδή, μεγαλύτερες ποσότητες θρεπτικών μη-παχυντικών τροφών (λαχανικά και φρούτα εποχής, όσπρια κλπ.) από εκείνες που γνωρίζουμε όλοι ότι παχαίνουν (π.χ. λευκό ψωμί, ζαχαρώδη, χυμούς κλπ.).

Δεν τσιμπολογάνε ανάμεσα στα γεύματα
Επιπλέον, φροντίζουν να τρέφονται επαρκώς με κάθε γεύμα τους και να μην τρώνε τίποτα ανάμεσα στα γεύματα (π.χ. όρθιοι στο δρόμο). Το τσιμπολόγημα κρύβει παγίδες, όπως το να καταναλώνουμε ανούσιες τροφές που κανονικά αποφεύγουμε (junk food, δηλαδή) γιατί δεν βρίσκουμε κάτι άλλο, καθώς και το να μην θεωρήσουμε το σνακ ως γεύμα, επιβαρύνοντας στην πορεία την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων μας. Καλό είναι επίσης, να αποφεύγουμε να τσιμπολογάμε στα όρθια την ώρα που μαγειρεύουμε ή να τρώμε πολύ βιαστικά.

Περπατάνε και ασκούνται όσο μπορούν
Μοιάζει αυτονόητο, αλλά δεν είναι αφού οι περισσότεροι δε λέμε να εμπεδώσουμε ότι η καθημερινή άσκηση (ακόμη και μια 30λεπτη βόλτα με τα πόδια) συμβάλλει ουσιαστικά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και τον έλεγχο του σωματικού μας βάρους. Είναι εξαιρετικά εύκολο να εντάξουμε το περπάτημα στην καθημερινή μας ρουτίνα, ειδικά αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να γυμναστούμε πιο εντατικά 2-3 φορές την εβδομάδα. Αποτελεί ένα υποτιμημένο είδος γυμναστικής, που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό αν δεν το αμελήσουμε.

Αποφεύγουν το αλκοόλ
Η αλήθεια είναι ότι, οι περισσότεροι από εμάς, δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες να καταναλώσουμε αλκοόλ μέσα στην τρέλα της καθημερινότητάς μας κι έτσι δεν μπορούμε να πούμε ότι ένα κρασάκι εδώ κι εκεί αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τα επιπλέον κιλά ή τα παχάκια μας. Όσοι όμως έχουν πιο έντονη κοινωνική ζωή (τρώνε συχνά σε ταβέρνες π.χ.), ίσως καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ απ’ όσο πρέπει, επηρεάζοντας αρνητικά τον μεταβολισμό και το σωματικό τους βάρος.

Δεν τρώνε για να νιώσουν καλύτερα
Πολύ συχνά, το φαγητό χρησιμοποιείται για να καλύψει άλλες ανάγκες μας, ψυχολογικές και όχι βιολογικές. Οι άνθρωποι που τρώνε ισορροπημένα χωρίς να επιβαρύνουν το σώμα τους δεν είναι άτρωτοι ψυχολογικά, έχουν πάρει όμως μια συνειδητή απόφαση να μην καταφεύγουν στην κατανάλωση γλυκών και ποτών για να αντισταθμίσουν την κακή τους διάθεση. Αντί γι’ αυτό, κάνουν μια βόλτα, μιλάνε με φίλους ή ασχολούνται με μια αγαπημένη δραστηριότητα που παίρνει το μυαλό τους από αυτό που τους αγχώνει.

Κοιμούνται αρκετά (και ποιοτικά)
Όλοι αγαπούν τον καλό υπνο, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να πουν ότι κοιμούνται όσο θα έπρεπε ή όπως θα έπρεπε. Οι άνθρωποι που δεν παίρνουν εύκολα βάρος, όμως, τείνουν να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή τόσο στις συνεχόμενες ώρες ύπνου (6-8 καθημερινά) όσο και στην ποιότητα του ύπνου τους (προετοιμασία νου και σώματος, ελαφρύ δείπνο, ήσυχο περιβάλλον, καλό στρώμα, καθαρά σεντόνια κλπ.). Ο ξεκούραστος ύπνος ενισχύει τη μεταβολική μας λειτουργία και μας αποτρέπει απ’ το να αναζητήσουμε έξτρα θερμίδες μέσα στη μέρα.

Related Posts

“Εγώ μωρό μου θέλω να τρελαίνομαι, αλλιώς βαριέται το μυαλό μου”

Για ποιον έρωτα μου μιλάς; Γι αυτόν που τρελαίνεται το μυαλό σου; Kαι λες.. Εσένα δεν σε θέλω άχρωμα, σε ποθώ όπως ποθεί το αγρίμι την τροφή του, με μια επιθυμία σαν σταύρωση, σαν θυσία....

Το ένστικτο δεν το ξεγέλασε ποτέ η λογική..

Σε συναντώ τυχαία. Μου είσαι παντελώς άγνωστος. Ένας απλός περαστικός ή μόλις συστηθήκαμε. Δεν έχω την παραμικρή ιδέα για σένα, για το ποιος είσαι ή ποιος είναι ο χαρακτήρας σου. Η πρώτη εντύπωσή μου για...

Βρώμη: Το μυστικό της νεανικής επιδερμίδας

Πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά και πρωτεΐνες, η βρώμη μία από εκείνες τις τροφές που αξίζει να βάλετε στο μενού σας είτε ο στόχος σας είναι να βελτιώσετε τη διατροφή σας είτε να χάσετε βάρος....