Έρευνα: Τα ζευγάρια που κάνουν καλό σεξ έχουν ένα κοινό!

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα επίπεδα αλληλοεπίδρασης των ζευγαριών δηλαδή το πόσο προσέχει ο ένας τον άλλο και πόσο ιδιαίτερο κάνουν ο ένας να αισθάνεται ο άλλος έχει άμεση σχέση με το πόσο επιθυμούν ο ένας τον άλλον σεξουαλικά.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, χρησιμοποιεί μια έννοια που είναι γνωστή στους ψυχολόγους ως «παράδοξο οικειότητας-επιθυμίας». Όσο πιο κοντά και πιο άνετα αισθάνονται ο ένας με τον άλλον τόσο λιγότερο έλκονται σωματικά ο ένας από τον άλλον, λέει η θεωρία. Αυτό πρακτικά εξηγεί και γιατί τα ζευγάρια φτάνουν σ’ ένα σημείο τελμάτωσης.

Αλλά αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι η οικειότητα δεν πρέπει να αναπαράγει την πλήξη και να αναστέλλει την επιθυμία, λένε οι ερευνητές, εφ ‘όσον αυτό είναι το σωστό είδος οικειότητας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές από το Baruch Ivcher School of Psychology του Ισραήλ ζήτησαν από 100 ζευγάρια να κρατήσουν σημειώσεις για έξι εβδομάδες. Και οι δύο εταίροι σημείωναν τα δικά τους επίπεδα της καθημερινής σεξουαλικής επιθυμίας, καθώς και το κατά πόσο αντιλαμβανόντουσαν ότι ήθελε ο σύντροφός τους. Παράλληλα έπρεπε να σημειώνουν πόσο ιδιαίτεροι ένιωθαν μέσα στην ημέρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν κάποιος ένιωθε ότι ο σύντροφός του ανταποκρινόταν αισθανόντουσαν ιδιαίτεροι και έβλεπαν τον σύντροφό τους βς πολίτιμο. Αυτό αύξανε την σεξουαλική επιθυμία τους. Η επίδραση βεβαίως ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, αν και ήταν σημαντική και για τους δύο.

«Οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται ότι ανταποκρίνεται ο σύντροφός τους πιστεύουν ότι αυτή η σύντροφος καταλαβαίνει και εκτιμά τις ανάγκες τους, καθώς και αντιδρά υποστηρικτικά προς τους στόχους τους», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Gurit Ε Birnbaum, PhD.

Αυτό είναι σημαντικό, προσθέτει, γιατί δείχνει ότι δεν νοιάζονται μόνο για την ευεξία του συντρόφου αλλά ότι έχουν κατανοήσει πραγματικά τις ανάγκες του. «Όταν ένας σύντροφος είναι ανταποκρίνεται, η σχέση έχει την αίσθηση της μοναδικής και ιδιαίτερης», προσθέτει.

Ο Birnbaum εξήγησε πως η σεξουαλική επιθυμία έχει διάφορα στάδια. Το να ανταποκρίνεται ο σύντροφός σου και να αλληλεπιδράει μαζί σου υποκινεί την επιθυμία ακόμα και αν δεν είναι στην πρώτη έντονα σεξουαλική περίοδο μίας σχέσης.

Related Posts

Survivor 4 : Εξελίξεις με την υγεία της Κάτιας Ταραμπάνκο

Το χθεσινό επεισόδιο του Survivor έκρυβε δυστυχώς μια δυσάρεστη έκπληξη για την ομάδα των Διάσημων. Η Κάτια Ταραμπάνκο, όπως σας αποκαλύψαμε και κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην κλινική του Άγιου Δομίνικου. Αποτέλεσμα...

Στη ζωή να μάθεις τις ήττες σου να τις γλεντάς

Ρίσκο η ζωή, στο ξανάπα. Μη μου ζητάς να επαναλβάνομαι. Ούτε εγώ θα το κάνω, μήτε αυτή. Περνά και φεύγει. Κι όσο κι αν θέλεις να κοιτάξει πίσω, εκείνη στρέφεται πεισματικά μπροστά. Μόνο μπροστά. Τι...

Να γελάς πολύ, να κλαις πολύ, να τα νιώθεις όλα πολύ και τραντάζεις τη γη στο πέρασμά σου.

Γράφει η Αθηνά Απότση Να μην τα τσιγκουνεύεσαι τα λόγια. Να κατακλύζουν τον άλλον σαν χείμαρρος. Να μη βαστάς πολλά για, σένα. Να τα κάνεις τι; Για την αξιοπρέπεια σου; Η αξιοπρέπεια είναι για τους...