Ακόμα και ένα ψεύτικο χαμόγελο, μπορεί να ξεγελάσει θετικά τον εγκέφαλό

Από τον Sinatra έως την Katy Perry, οι διασημότητες έχουν τραγουδήσει εδώ και πολύ καιρό για τη δύναμη ενός χαμόγελου – πώς σας επηρεάζει, αλλάζει τις προοπτικές σας και γενικά σας κάνει να νιώθετε καλύτερα.Υπάρχει, όμως, επιστημονική υποστήριξη σε αυτό τον ισχυρισμό;

Σύμφωνα με το Science Daily. μια πρωτοποριακή έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας επιβεβαιώνει ότι η πράξη του χαμόγελου μπορεί να ξεγελάσει το μυαλό σας και να το κάνει πιο θετικό, απλά μετακινώντας τους μυς του προσώπου σας.

Με τον κόσμο σε κρίση εν μέσω COVID-19, και ανησυχητικές αυξήσεις άγχους και κατάθλιψης στην Αυστραλία και σε όλο τον κόσμο, τα ευρήματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο επίκαιρα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στo περιοδικό Experimental Psychology, αξιολόγησε τον αντίκτυπο ενός κρυφού χαμόγελου στην αντίληψη του προσώπου και του σώματος. Και στα δύο σενάρια, ένα χαμόγελο προκλήθηκε από τους συμμετέχοντες που κρατούσαν ένα στυλό ανάμεσα στα δόντια τους, αναγκάζοντας τους μυς του προσώπου να αναπαράγουν την κίνηση ενός χαμόγελου.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η μυϊκή δραστηριότητα του προσώπου όχι μόνο μεταβάλλει την αναγνώριση των εκφράσεων του προσώπου, αλλά και των εκφράσεων του σώματος. Και οι δύο δημιουργούν πιο θετικά συναισθήματα.

Ο επικεφαλής ερευνητής και ειδικός σε θέματα ανθρώπινης και τεχνητής γνώσης, ο Δρ Fernando Marmolejo-Ramos της UniSA, λέει ότι το εύρημα έχει σημαντικές γνώσεις για την ψυχική υγεία.

«Όταν οι μύες σου λένε ότι είσαι χαρούμενος, είναι πιο πιθανό να δεις τον κόσμο γύρω σου με θετικό τρόπο», λέει ο Δρ Marmolejo-Ramos.

“Στην έρευνά μας, διαπιστώσαμε ότι το να ασκείστε δυναμικά στο χαμόγελο, διεγείρει την αμυγδαλή – το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου – που απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές για να ενθαρρύνει μια συναισθηματικά θετική κατάσταση.

“Για την ψυχική υγεία, αυτό έχει ενδιαφέρουσες επιπτώσεις. Εάν μπορούμε να ξεγελάσουμε τον εγκέφαλο ώστε να αντιληφθεί τα ερεθίσματα ως “χαρούμενα” τότε, δυνητικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον μηχανισμό για να βοηθήσουμε στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας.

Η μελέτη επανέλαβε τα ευρήματα από το «κρυφό» πείραμα χαμόγελου, αξιολογώντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ερμηνεύουν μια σειρά από εκφράσεις του προσώπου (που καλύπτουν τα συνοφρυώματα έως τα χαμόγελα) χρησιμοποιώντας το μηχανισμό πένας-στα-δόντια. Στη συνέχεια επέκτεινε αυτό χρησιμοποιώντας εικόνες κινούμενης εικόνας ελαφρού φωτισμού (που εκτείνονται σε βίντεο λυπημένου περπατήματος σε βίντεο χαρούμενου περπατήματος) ως οπτικά ερεθίσματα.

Ο Δρ Marmolejo-Ramos λέει ότι υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ δράσης και αντίληψης.

“Με λίγα λόγια, τα αντιληπτικά και κινητικά συστήματα είναι αλληλένδετα όταν επεξεργαζόμαστε συναισθηματικά ερεθίσματα”, λέει ο Δρ Marmolejo-Ramos.

“Μια ψεύτικη μέχρι να το κάνεις” προσέγγιση, θα μπορούσε να έχει περισσότερο αποτέλεσμα από ό,τι περιμένουμε. “

Related Posts

“Εγώ μωρό μου θέλω να τρελαίνομαι, αλλιώς βαριέται το μυαλό μου”

Για ποιον έρωτα μου μιλάς; Γι αυτόν που τρελαίνεται το μυαλό σου; Kαι λες.. Εσένα δεν σε θέλω άχρωμα, σε ποθώ όπως ποθεί το αγρίμι την τροφή του, με μια επιθυμία σαν σταύρωση, σαν θυσία....

Το ένστικτο δεν το ξεγέλασε ποτέ η λογική..

Σε συναντώ τυχαία. Μου είσαι παντελώς άγνωστος. Ένας απλός περαστικός ή μόλις συστηθήκαμε. Δεν έχω την παραμικρή ιδέα για σένα, για το ποιος είσαι ή ποιος είναι ο χαρακτήρας σου. Η πρώτη εντύπωσή μου για...

Βρώμη: Το μυστικό της νεανικής επιδερμίδας

Πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά και πρωτεΐνες, η βρώμη μία από εκείνες τις τροφές που αξίζει να βάλετε στο μενού σας είτε ο στόχος σας είναι να βελτιώσετε τη διατροφή σας είτε να χάσετε βάρος....